Torr hud

Vad är torr hud?

In Blogg, Hudtillstånd by "Bella" Gabriella Bakar

Torr hud är ett vanligt tillstånd hos många människor i alla åldrar. En torr hud fjällar eller är fnasig och kan strama och klia. Det kan även bildas sprickor i huden. Det finns dock mycket man kan göra för att motverka torr hud.

Torr hud kan vara ett milt och övergående tillstånd under några dagar till några veckor, men kan också blir ett mer långvarigt och allvarligt problem för en del. Hud som är torr blir också mer känslig. Torr hud kan bli irriterad och resultera i eksem, utslag och infektioner.

Orsaker till torr hud

I huden finns ämnen som är fuktbindande, huden har alltså ett naturligt vatteninnehåll, samt fetter som hjälper till att förhindra att fukten avdunstar och att huden torkar ut. När hudens naturliga fett inte är tillräckligt eller när det avlägsnas, förlorar huden sitt skydd och förlorar därmed fukt lättare. Orsakerna kan vara både inre och yttre.

Med åldern förlorar huden sin fuktbindande förmåga, samtidigt som talgproduktionen minskar, vilket leder till en mer torr hud. Ärftlighet har också betydelse för benägenheten att få torr hud. Yttre faktorer såsom väder och luftfuktighet påverkar graden av torr hud. Kall och torr luft som är typisk under vintern i Norden gör huden mer torr. Överdriven tvättning, uttorkande hudvårdsprodukter, rengöringsmedel samt intensivt solande är andra orsaker till torr hud. Torr hud kan också vara en bieffekt av vissa läkemedel eller ett symptom på en underliggande sjukdom.

Hur behandla och förebygga torr hud?

Genom att undvika det som torkar ut huden (se ”att tänka på” nedan) och genom att använda återfuktande och beskyddande krämer tillsammans med skonsam exfoliering (peeling) kan man förebygga och behandla torr hud med gott resultat. Fruktsyror, som AHA och PHA, är skonsamma exfolierande alternativ för huden. Ett traditionellt råd vid torr hud är att använda feta krämer och oljor, för att hjälpa huden att behålla fukten. Men en redan fuktfattig hud får inte mer fukt av en fet kräm. Det är naturligtvis viktigt att hjälpa huden att behålla befintlig fukt, men allra bäst är om det dessutom går att förbättra hudens förmåga att binda fukt. Med produkter som tillför fukt och innehåller fuktbindande ämnen är det lättare för huden att återfå en bra fuktbalans än med feta krämer och oljor.

Tänk på

  • Undvik att använd vanlig tvål som ofta är uttorkande för huden.
  • Använd gummihandskar vid kontakt med hushållsrengöringsmedel.
  • Duscha/bada ej alltför ofta och i ej alltför varmt vatten.
  • Smörj in huden med återfuktande kräm eller lotion regelbundet.
  • Använd skonsam peeling då och då för att avlägsna de döda torra hudcellerna, var försiktig med grova scrubprodukter som kan skada huden.