rosacea

Vad är rosacea?

In Blogg, Hudtillstånd by "Bella" Gabriella Bakar

Rosacea är en hudsjukdom, som man ännu inte vet den bakomliggande orsaken till. Detta gör den svårbehandlad, hos hudterapeuter såväl som hos läkare.

Rosacea kännetecknas av att ansiktet eller delar av ansiktet blir rött och blossande, ofta drabbas kinder och näsa. Hudens blodkärl är utvidgade. Det kan också finnas inslag av inflammerade acneliknande utslag. Kvinnor drabbas oftare än män och problemen uppkommer vanligast i åldern 30-50 år. Rosacea är ofta kroniskt och kan i viss grad vara ärftligt. Mycket forskning har gjorts, men orsaken är ännu inte helt känd. Forskare tror att mikroorganismer har betydelse för uppkomsten.

Det finns flera olika stadier/typer av rosacea.

 1. Den lindrigaste varianten är rodnad i huden som ofta märks genom att huden blossar efter intag av alkohol, efter vistelse i kyla, när man dricker något varmt eller äter starkt kryddad mat. Användning av vissa hudvårds- och sminkprodukter kan också förvärra tillståndet.
 2. I nästa stadie är rodnaden ett mer konstant tillstånd. Varblåsor och bölder kan förekomma. Ofta kallas detta tillstånd för acne rosacea pga de acneliknande utslagen. Men då varblåsorna och bölderna inte har samma orsak som acne är det ett missvisande namn. Idag talar man ofta om t ex inflammerad rosacea istället, när det förekommer varblåsor och bölder. En hud med rosacea saknar dessutom pormaskar, som förekommer hos en hud med acne.
 3. I det tredje stadiet uppkommer ofta kärlbristningar och talgkörtlarna på kinder och näsa kan förstoras. Vissa kan få en så kallad portvinsnäsa (rhinofyma), vilket inte har med hög alkoholkonsumtion att göra namnet till trots.
 4. I det sista och mest sällsynta stadiet kan ögonen angripas.

Hur behandla och förebygga rosacea?

Många drabbade ställer sig frågan om hjälp finns att få. De allra flesta har provat olika hudvårdsprodukter och behandlingar och upplevt flera negativa effekter. Vanligt förekommande är behandling med antibiotika, i kräm- eller tablettform, som visats ha en viss effekt även om bakterier inte anses vara den primära orsaken bakom rosacea. Antibiotikabehandling är ofta en långvarig behandlingsform och risken för utveckling av antibiotikaresistens har lett till att nya behandlingsformer introducerats. Det finns flera olika receptbelagda krämer som kan ordineras av läkare. Gemensamt för de flesta läkemedel mot rosacea är att de verkar inflammationsdämpande.

Laserbehandlingar hos hudläkare kan behandla de ytliga blodkärl som är utvidgade. Behandling med skonsamma fruktsyror har visats ha mycket god effekt, med mindre rodnad och en finare hud som resultat. Det går inte att bota rosacea, men med rätt hudvårdsprodukter och hudvårdsbehandlingar kan hudens utseende förbättras så pass mycket att tillståndet blir mindre besvärande. Felaktiga hudvårdsprodukter och makeup kan förvärra tillståndet. Vid misstanke om rosacea bör alltid en hudläkare rådfrågas. Därefter kan en hudterapeut eller hudläkare ge råd om rätt behandling på salong kombinerat med hudvårdsprodukter. Det är också mycket viktigt att lyssna till kroppens signaler och undvika det som huden reagerar negativt på. Detta kan vara mycket individuellt.

Behandling vid rosacea måste anpassas till varje person

Ansiktsbehandlingar vid rosacea måste noga anpassas till varje person. Eftersom rosacea kan variera mycket krävs ofta olika insatser och produkter. Gemensamt är att det krävs en viss regelbundenhet för att behandlingarna ska ge effekt. Vid misstanke om rosacea bör en hudläkare alltid rådfrågas först. En hudvårdsbehandling hos en hudterapeut eller hudläkare som arbetar med Exuviance har en mild avfjällande effekt där hudens nybildningsprocess stimuleras. Huden stimuleras i övrigt så lite som möjligt under behandlingen och produkterna som används har en lugnande effekt. Det används ingen ånga i Exuviance behandlingar och inte heller peeling med korn, vilket är en fördel för just personer med rosacea. Huden blir efter regelbundna behandlingar mindre röd och irriterad.

Tänk på

 • Undvik stress.
 • Skydda huden mot sol, håll dig helst i skugga vid stark sol och använd SPF året om.
 • Skydda ansiktet mot kyla och vind.
 • Använd specialanpassade hudvårds- och make-up produkter för rosacea.
 • Ha tålamod.
 • Att få bukt med sin rosacea kräver en aktiv insats från både hudterapeuten och dig. Problemen försvinner inte över en natt. Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på salongen och avslutas hemma.
 • Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. En del läkemedel gör huden extra torr och känslig och behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta.