Om hudtyper

In Om by "Bella" Gabriella Bakar

Huden delas in i olika hudtyper. De vanligaste begreppen som används bland oss hudterapeauter är: normal, torr, mogen, känslig, fet och kombinerad hud. Vilken hudtyp du har beror på flera saker som: arvsanlag, ålder, kost och miljöfaktorer. Din hudtyp kan också växla beroende på årstid. Genom professionell hudanalys hos Skin Care med en autoriserad hudterapeut är till stor hjälp för att fastställa den aktuella hudtypen samt vilket hudtillstånd din hud har.

Normal hud

En normal hud är jämn med normalstora porer med normal till måttlig talgproduktion. En normal hud kan kännas något fetare ibland, särskilt i den s.k T-zonen (panna, näsa, haka) men kan också ha en viss yttorrhet på en del partier, särskilt med åldern då talgproduktionen minskar och fukten inte bevaras lika lätt i huden. Huden är ofta relativt problemfri, men kan då och då få enstaka finnar och pormaskar.

Kombinerad hud

Blandad eller kombinerad hud kännetecknas av normalstora till stora porer och en fetare T-zon (panna, näsa, haka) samt torra partier vanligtvis på kinderna. Talgproduktionen kan behöva balanseras och maximalt med fukt behövs till de torra partierna. En blandad kombinerad hud kan då och då få finnar och pormaskar.

Känslig hud

Hudens struktur är jämn med små till normalstora porer och med en normal till låg talgproduktion. Huden reagerar lätt på olika inre och yttre belastningar. Känslig hud kännetecknas ofta av en tendens till rödhet, blossande och torrhet.

Torr hud

En torr hud kännetecknas av små porer och låg talgproduktion. Den torra huden kan strama och klia. Ofta förvärras det under vinterhalvåret, i kallt torrt klimat. En torr hud åldras snabbare och behöver mycket omsorg och fukt. En torr hud kan också vara känslig och reagera lätt på olika påfrestningar.

Mogen hud

En mogen hud har fina linjer och rynkor och uppvisar även ofta tecken på solskador i form av pigmentfläckar. Huden har mist sin spänst och kan vara ojämn eller grov i strukturen. Vanligast är att den mogna huden har en torr tendens, men den kan också vara av det fetare slaget. Val av produkter bör anpassas efter känslighet och behovet av fukt/talgreglering.

Fet hud

Fet hud har normalstora till stora porer, hög talgproduktion samt en ökad tendens till acne och pormaskar. Huden blir lätt blank under dagen. Under sommarhalvåret kan den feta tendensen öka. Produkter för fet hud reglerar talgproduktionen, dämpar glansiga partier och ger en fräsch hud med en matt yta.